En välutrustad insatsstab

Högkvarterskompaniet, HQ Coy, utbildas vid Ledningsregementet och är den enhet som har byggt upp det operativa högkvarteret för Nordic Battlegroup, (F)HQ, Force Headquarters. Kompaniet har upprättat en förläggning där alla nödvändigheter såsom mat, dusch och vård finns, ja i princip allt för att underhålla dem som ska leda stridsgruppens insats.

Rickard Wissman, Public Affairs Officer, och Dennis Abrahamsson arbetar i NBG:s högkvarter. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
På förläggningen där högkvarteret finns bor 200 man. Här finns allt de behöver.
På förläggningen där högkvarteret finns bor 200 man. Här finns allt de behöver. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Det är viktigt med hygien när man bor ute i fält. På förläggningen finns hygientält med duschar och toaletter.
Det är viktigt med hygien när man bor ute i fält. På förläggningen finns hygientält med duschar och toaletter. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
– Det här fältlivet är ju riktigt lyxigt, säger Dennis Abrahamsson.
– Det här fältlivet är ju riktigt lyxigt, säger Dennis Abrahamsson. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
På förläggningen där högkvarteret finns bor 200 man. Här finns allt de behöver. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Det är viktigt med hygien när man bor ute i fält. På förläggningen finns hygientält med duschar och toaletter. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten

Vid (F)HQ fattas de strategiska besluten rörande insatsen. Den information som berör verksamhetens inre är däremot för de flesta otillgänglig. De hårda restriktionerna tillåter inte mobiltelefoner eller inträde till utrymmen där det pågår skyddad verksamhet. Anmälan vid besök görs i den inre vakten där behöriga gäster får en röd inpasseringsbricka med texten ”Restricted Area”, förbjudet område. När man väl passerar tröskeln öppnas däremot en helt ny värld upp.

Nio avdelningar

Enlig NATO-standard har högkvarteret fördelats i nio olika avdelningar som innefattar allt från personalverksamhet, logistik, planering till underrättelse och säkerhet. Avdelningen som just berör underrättelsetjänsten vet till och med stabspersonalen ytterst lite om och exakt vad som döljer sig bakom skynket förblir en hemlighet. Soldaten Dennis Abrahamsson som arbetar med att understödja informationsledningen, berättar att det rör sig om information som inte på något sätt får läcka ut.
– Det kan vara allt från rapporter om vår kännedom kring motståndarnas verksamhet till bataljonens egna svagheter, fortsätter Dennis.

Dennis Abrahamsson är utlånad till Nordic Battlegroup för att avlasta informationsenheten under uppbyggnadsfasen. Själv jobbar han egentligen på Ledningsregementet med ungefär samma arbetsuppgifter. Förutom att Ledningsregementet, LedR, utformat det operativa högkvarteret under övningsserien så har också (F)HQ varit placerat på LedR under tiden före övningsserien.

Väl underbyggda beslut

I stabstälten är de flesta som arbetar specialister inom olika områden. Detta för att besluten som fattas skall vara så väl underbyggda som möjligt. Här finns exempelvis ekonomiska och juridiska rådgivare som rådgör och överblickar situationen för att sedan lämna informationsunderlag till chefen för NBG, Force Commander, brigadgeneral Stefan Andersson.

Utanför fortgår livet på förläggningen. Här finns allt för en dräglig tillvaro. Ett helt sjukvårdskompani, kockar, duschar och sängar, allt för att det operativa högkvarteret ska kunna fungera.
– Det här är lyxigt! Jag har varit i fält många gånger men här finns verkligen allt, säger soldaten Dennis Abrahamsson.