NBG-soldaterna ryckte in

I veckan ryckte soldaterna som ska ingå i Lv 6 bidrag till Nordic Battlegroup, NBG, in. Från den första januari 2011 ska de stå i beredskap för att kunna rycka ut nästan var som helst i världen.

Johanna Rosén kvitterar ut sin Ak 5:a. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Caesar DeGodoy är tillbaka i Försvarsmakten och NBG.
Caesar DeGodoy är tillbaka i Försvarsmakten och NBG. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Fredrik Skoglöf och Magnus Stegmark inspekterar enhetens nya bandvagnar.
Fredrik Skoglöf och Magnus Stegmark inspekterar enhetens nya bandvagnar. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Caesar DeGodoy är tillbaka i Försvarsmakten och NBG. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Fredrik Skoglöf och Magnus Stegmark inspekterar enhetens nya bandvagnar. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

14 officerare och sex soldater ingår i den LAP-enhet som Lv 6 ansvarar för. LAP står för Local Air Picture, vilket innebär att enheten ska hålla koll på allt som händer i luftrummet över det insatta förbandet.
– Vi ska upptäcka och varna förbandet för hot från luften, som fientligt flyg eller artillerigranater. Men vi ska också ha koll på eget flyg. Om till exempel en av våra helikoptrar störtar ska vi omedelbart kunna ge en exakt position på var det inträffade, förklarar enhetens chef Fredrik Skoglöf.

Förutom LAP-enheten svarar Lv 6 även för en CIMIC-enhet (civil-militär samverkan) i NBG, där två soldater också påbörjade sin anställning i måndags.

En av de nyinryckta soldaterna, vice korpral Caesar De Godoy sitter och sätter ihop AK 5:an han precis hämtat ut. Caesar var med i NBG även förra gången styrkan sattes upp 2008.
– Jag hoppas det blir lika kul som sist, säger han. Jag har jobbat som elektriker och projektledare sedan dess, men jag är trött på det civila. Där är allt en tävling och man konkurrerar med alla. Jag har saknat enkelheten i det militära, säger han.
– Framöver vill jag gärna gå specialistofficersutbildningen, och NBG är ett steg på den vägen.

Johanna Rosén muckade från aspirantutbildningen på Lv 6 för bara en vecka sedan, men är redan tillbaka på regementet. Denna gång som anställd på det nya soldatavtalet över åtta år, där det första året är som radaroperatör i NBG.
– Det känns bra! Jag trivdes jättebra i Halmstad och på Lv 6, så jag ville vara kvar, säger Johanna som kommer från Vinslöv i Skåne.
Fram till årsskiftet vet Johanna vad som väntar.
– Utbildning, utbildning och mer utbildning. Redan idag startar minibussutbildningen, och sedan blir det utbildning på bandvagn 309. Det ska bli riktigt roligt!

En stor skillnad från NBG 08 är att all materiel redan nu finns på förbanden. Ett exempel är bandvagn 309 som enheten ska använda. Det är ett fordon som annars inte finns på Lv 6. Men Fredrik Skoglöf visar upp tre stycken nästan helt nya 309:or.
– De har bara gått runt 50 mil, konstaterar han.
– Vi har materielen, personalen och pengarna som behövs, så vi har alla förutsättningar att lyckas, säger Fredrik Skoglöf.