Sanden ger referensproblem

Att landa i torr, fin sand utan tydliga referenser är något som har testats ordenligt under helikopterövningen Azor i norra Spanien.-Det här är jättenyttigt för oss, inte bara den stoftrika miljön utan hela omgivningen, säger Jonas Nellsjö, chef taktisk utveckling vid Helikopterflottiljen.

Här övar besättningen landning i terräng som kan ge problem vad gäller referenser. Foto: Försvarsmakten/Nina Karlsson
Här syns tydligt hur vansklig den sandiga miljön i Zaragoza är.
Här syns tydligt hur vansklig den sandiga miljön i Zaragoza är. Foto: Försvarsmakten/Nina Karlsson
Jonas Nellsjö ser många fördelar med Azor. Bland annat utbytet med andra länder och naturligtvis träningen i fin, torr sand.
Jonas Nellsjö ser många fördelar med Azor. Bland annat utbytet med andra länder och naturligtvis träningen i fin, torr sand. Foto: Försvarsmakten/Nina Karlsson
Här syns tydligt hur vansklig den sandiga miljön i Zaragoza är. Foto: Försvarsmakten/Nina Karlsson
Jonas Nellsjö ser många fördelar med Azor. Bland annat utbytet med andra länder och naturligtvis träningen i fin, torr sand. Foto: Försvarsmakten/Nina Karlsson

Det är Helikopter 15 med besättning som testas på en mindre bas i Zaragoza, egentligen ett tältläger som påminner mycket om ett insatsområde. Det här är en del av övningen Azor .

Området i Zaragoza liknar ett ökenlandskap med något som inte kan kallas sand utan snarare väldigt fint stenmjöl. Bara genom att stampa med foten i marken virvlar det upp ordentligt.
Vädret har varit sisådär under övningsperioden, den där riktiga värmen på upp mot 40 grader har inte infunnits sig. Men Jonas Nellsjö tycker ändå att det varit bra förutsättningar.
-Visst är vi lite besvikna på vädret, fast jag tycker det här är optimalt för en normal stegring i svårighetsgrad för övning och test av helikoptern.

Ingen klinisk miljö

Han anser också att det finns andra delar än själva flygningarna som är nyttiga. Bland annat det faktum att allt materiel förvaras i tält, något som är en prövning i den fina sanden.
-Vi får leva i dammet med utrustning som egentligen ska vara i en klinisk miljö. Det finns även många insekter som vi måste se upp med.
Jonas Nellsjö och Thomas Hansson, som är chef för helikopterenheten som ingår i NBG 11 (Nordic battlegroup), står utanför ett av de två svenska tälten på basen. De är helt överens om att Azor har gett mycket, framförallt nämner de utbytet av erfarenheter med andra länder.
-Vi är med i matchen, alla länder har egentligen samma teknik för att landa i stoftrik miljö, säger Thomas Hansson.

Tappa referenser

Med matchen menar han både helikopterinsatsen i Afghanistan som startar i april nästa år och NBG 11. Det som har bedrivits i Spanien kan förenklat förklaras med att träna och hitta metoder för att landa i stoftrik miljö utan att tappa referenserna. För att komma tillrätta med det övas moment som gör att besättningen tappar referenserna. Även instrumenten i en helikopter slås ut när det blir för mycket damm i luften, något som naturligtvis ställer till med ännu mer problem.

Luftstridsskolan

Enheten för verkansutveckling på Luftstridsskolan samverkar med Helikopterflottiljen i Zaragoza. Det här säkerställer att helikopter 15 testas in i minsta detalj, något som är oerhört viktigt för att maskinen ska kunna verka i den miljö som väntar insatsförbanden.