Stridsteknik i vintermiljö kräver kunskap

Nu är det högsäsong vid Försvarsmaktens vinterenhet igen. Just nu pågår den så kallade Basic Winter Warfare Course i Arvidsjaur, kursen är inne på andra veckan av tre.– Mycket nyttig utbildning, nu märker man tydligt att allt blir ansträngande och mer tidskrävande i snö och kyla, säger löjtnant Desireé Ohlsson från Blekinge flygflottilj, F 17, en av två svenska deltagare.

14 deltagare från fyra nationer deltar i Försvarsmaktens vinterenhets internationella kurs i vinterstrid i Arvidsjaur. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Allt blir jobbigare i snö och kyla men vi har riktigt roligt, stämningen är perfekt på kursen, säger löjtnant Desireé Ohlsson, F 17.
– Allt blir jobbigare i snö och kyla men vi har riktigt roligt, stämningen är perfekt på kursen, säger löjtnant Desireé Ohlsson, F 17. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Jag kommer att ta med mig många erfarenheter hem, säger sergeant Corey Willcott, Kanada.
– Jag kommer att ta med mig många erfarenheter hem, säger sergeant Corey Willcott, Kanada. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Skidtolkning efter bandvagn var en ny erfarenhet för deltagarna.
Skidtolkning efter bandvagn var en ny erfarenhet för deltagarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Allt blir jobbigare i snö och kyla men vi har riktigt roligt, stämningen är perfekt på kursen, säger löjtnant Desireé Ohlsson, F 17. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Jag kommer att ta med mig många erfarenheter hem, säger sergeant Corey Willcott, Kanada. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Skidtolkning efter bandvagn var en ny erfarenhet för deltagarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Kursen genomförs mellan 12 och 28 januari, totalt deltar 14 officerare från fyra nationer. Under kursen får de framförallt lära sig stridsteknik i vinterförhållanden. Exempel på det som ingår är bland annat att lära sig att gå in och ut ur stridsställningar med och utan skidor, taktisk gruppering vid raster, övernattning i snöhög och skidtolkning.
– Utbildningen är en vinterstridskurs där målet är att deltagarna ska kunna utföra stridsuppgifter i subarktiska förhållanden utan att få kylskador. Deltagarna ska också ha förmåga att leda mindre enheter som grupp eller pluton i vinterkrigföring. Totalt under de tre veckorna kommer deltagarna att ligga ute i fält sju dygn och ha skarpskjutningsövningar fem dagar, berättar major Erik Falck, kurschef.

Väl förberedd

Deltagarna i årets kurs är en blandning av officerare och specialistofficerare från Holland, Tyskland, Kanada och Sverige med lite olika erfarenhet och syften med sitt deltagande.
– Jag ska själv ha vinterutbildning i Älvdalen senare den här vintern med mina soldater så den här kursen passar mycket bra för mina förberedelser. Bland annat kan jag ta med mig delar av kursprogrammet, det är ju väl beprövade övningsmoment, berättar svenskan Desireé Ohlsson.

Mer än bara överlevnad

En annan av deltagarna är sergeant Corey Willcott från Kanada som tillvardags utbildar så kallade arktiska rådgivare.
– Det har varit en mycket bra utbildning så här långt, jag ser redan att jag kommer att ta med mig många erfarenheter hem. Den stora skillnaden jag ser är att vår egen vinterförmåga mer går ut på att överleva. Ni i Sverige är ledande inom det här området, här får man lära sig stridsteknik och det ingår mycket skidåkning. Just skidåkningen är något jag kommer att ta med mig, jag har upptäckt hur bra det är att förflytta sig på skidor jämfört med snöskor som vi använder i Kanada.

Jag förstår att ni även har fått genomföra isvaksbad, hur upplevde du det?
– Det var inte så farligt som jag hade föreställt mig men det var onekligen en mycket intressant erfarenhet. Det värsta var när man kom upp ur vattnet, det var verkligen en pina. Men man vet aldrig, isvaksbad är kanske något jag ska försöka införa i vår egen vinterutbildning i Kanada, säger Corey Willcott.

Efterfrågad utbildning

Att Vinterenhetens utbildningar är mycket efterfrågade råder i alla fall inget tvivel om.
– Vi har en ett väl utvecklat koncept och vi har lång erfarenhet av vinterutbildning, det har gett ringar på vattnet genom åren. Den här vintern kommer omkring 700 personer från olika länder hit för att utbildas i vinterförmåga i olika nivåer, det är en ökning med cirka 100 från i fjol, berättar en mycket nöjd major Tony Gustavsson, chef för vinterenhetens utbildningsavdelning i Arvidsjaur.