"Jag vill nå dig, svara nu!"

22 värnpliktiga på F 17 ska under ett antal veckor få befattningsutbildning. Under den ska de lära sig att bygga kabel med el, fiber och koppartråd, samt lära sig  signalskyddssystem vilket inkluderar att kryptera fax och telefoni.

Att bygga en satellit är som att bygga ett stort mekano. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Värnpliktige Thomas Nilsson lär sig hur man kopplar en analog telefon till det digitala nätet.
Värnpliktige Thomas Nilsson lär sig hur man kopplar en analog telefon till det digitala nätet. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Nicklas Unbeck instruerar de värnpliktiga om hur satellitmottagaren ska byggas.
Nicklas Unbeck instruerar de värnpliktiga om hur satellitmottagaren ska byggas. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Värnpliktige Thomas Nilsson lär sig hur man kopplar en analog telefon till det digitala nätet. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Nicklas Unbeck instruerar de värnpliktiga om hur satellitmottagaren ska byggas. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten

Som sambandsofficer arbetar man med modern teknik och utnyttjar de olika typer av analoga och digitala kommunikationsutrustningar som används inom förbandet. Från det att man får uppgiften (beroende på hur mycket folk som finns tillgängliga) kan man på några dagar att få igång en komplett flygplatsdrift med en kapacitet som motsvarar Landvetter.

22 värnpliktiga på F 17 ska nu under ett antal veckor få befattningsutbildning. Under den ska de lära sig att bygga kabel med el, fiber och koppartråd, samt lära sig signalskyddssystem vilket inkluderar att kryptera fax och telefoni. De ska även kunna ha hand om radioapparater och bygga upp paraboler. Det viktigaste är dock att bli en duktig linjegrupp för att få ut förbindelsen.

De värnpliktiga utbildas på fem stationer – anslutning AP-F (stabens anslutningspunkt för förbanden), IS Swerap (nätverket portal flygbasbataljon, nätverksportal), AP-radio med tillbehör, FM-satcom (förbandets lina via satellit till Sverige), containertak och antennsäkerhet.
– Det är tekniken som lockar och när det gäller sambandsbiten har F 17 den modernaste i landet. Den är byggd för krigsorganisationen och står just nu i beredskap för stridsflygenhet 02, säger befälet Magnus Johansson.

Befattningsutbildningen för sambandsvärnpliktiga går ut på att få materielförståelse vilket sedan byggs på med teknikförståelse på Försvarsmaktens tekniska skola under nio veckor i vår.

För externt samband köper förbandet in bandbredd som kan användas till Internet, telefoni med mera. Hur man vill fördela kapaciteten avgör förbandet själv. Man upprättar den portabla antennen och justerar den tills man hittat satelliterna och transponderna är inställda. När allt är klart och fungerar krymper avståndet mellan förbandet och den man kommunicerar med.

En som tycker att det är roligt med tekniken är värnpliktige Thomas Nilsson som lär sig att göra om analoga signaler till digitala så att en telefonförbindelse kan upprättas.
– Det är häftigt när man får det att fungera, säger Thomas och lyfter luren, alla är väldigt fokuserade på att lära sig hantera materielen.  

Om man vill vara kvar i Försvarsmakten som sambandsofficer efter värnplikten finns det olika vägar. Antingen söker man till specialistofficer, taktisk officer eller en civil tjänst. Dessutom finns möjligheten att göra internationell tjänst.
– Utbildningen här kan vara en aptitretare, säger Magnus Johansson.