Har du vad som krävs för NBG?

Den 19 oktober är det datum då rekryteringen till EU:s snabbinsatsstyrka Nordic Battlegroup 2011 (NBG11) startar. Inför rekryteringen och för att informera sig om luftvärnet och prata erfarenheter från förra NBG-perioden besökte NBG11-chefen, brigadgeneral Stefan Andersson, Lv 6.

Chefen för NBG 11, brigadgeneral Stefan Andersson informerade om NBG på Lv 6. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Stefan Andersson fick en demonstration av LAP-enhetens förmågor.
Stefan Andersson fick en demonstration av LAP-enhetens förmågor. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Garnisonens värnpliktiga fyllde aulan under Stefan Anderssons besök.
Garnisonens värnpliktiga fyllde aulan under Stefan Anderssons besök. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Stefan Andersson fick en demonstration av LAP-enhetens förmågor. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Garnisonens värnpliktiga fyllde aulan under Stefan Anderssons besök. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Till NBG11 kommer Lv 6 att ansvara för en ”LAP Unit”, som det heter på NATO-engelska. Det är en enhet som med hjälp av spaningsradar, har koll på den lokala luftlägesbilden. Femton officerare och fem soldater ingår i enheten. Till NBG 11 bidrar även Försvarsmaktens tekniska skola med en teknisk pluton om 32 personer med uppgifter som underhåll, service och reparation. Men garnisonens värnpliktiga och personal har också möjlighet att söka andra befattningar inom hela NBG. Totalt ska 1600 svenskar ingå i NBG tillsammans med ester, finländare, irländare och norrmän.
– Jag söker inga äventyrare, förklarade Stefan Andersson för Lv 6 värnpliktiga. Jag vill ha de som tar sin värnplikt på största allvar och har ambitioner att fortsätta inom Försvarsmakten. Och jag vill att ni ska veta varför ni söker. Det är ingen lek. Gör en djup analys och fundera på vad det innebär innan ni söker.
– Men om ni söker och kommer med, kan jag lova att ni kommer att utvecklas som människor och ni kommer att göra skillnad. Alternativet är att sitta och förfäras framför nyheterna på TV, sa Andersson.

Johannes Sjöberg och Philip Forsell, värnpliktiga på 23/97-kompaniet, tyckte det var en bra genomgång av NBG de fick av styrkans chef.
– Det händer mycket konstigheter i världen så det är bra att EU har möjlighet att snabbt rycka ut och hjälpa till om något skulle hända, sa Johannes Sjöberg.
– Fast just nu känns det inte som jag kommer att söka, fortsatte han. Men det är inget definitivt nej, la han till. Kanske söker jag till NBG eller någon utlandsmission i framtiden.

Viktiga erfarenheter från NBG08

– Det gjordes en del fel under NBG08, konstaterar Stefan Andersson.
Som exempel tar han upp materielförsörjningen som inte fungerade som önskat och att många inte var fullt medvetna om Battlegroup-konceptet vilket gjorde dem besvikna när förbandet inte sattes in.
Stefan Andersson gör en jämförelse mellan brandkåren och NBG. Vad gör brandkåren när det inte brinner? Vaxar brandbilen, rullar slang och spelar innebandy. De håller alltså sig beredda om det skulle börja brinna. Det är det som vi också måste göra. Att få åka iväg på insats är ingen självklarhet.
– Det måste vi vara mycket tydliga med, säger Stefan Andersson.
Men det finns naturligtvis mycket bra erfarenheter från NBG08 som måste tas tillvara.
– NBG08 var en mycket bra motor för omställningen av Försvarsmakten, och allt som var bra då ska vi ta till vara på, säger Stefan Andersson.
Bataljonschef Johan Kämpe är inne på samma linje.
– Det finns saker att förbättra från förra gången men samtidigt får vi inte glömma att luftvärnskompaniet som ingick i NBG08 var det bästa förband Lv 6 någonsin haft!