Med årgång 65 går värnplikten i pension

Med måndagens inryck på F 17 i Ronneby går systemet med fältvärnpliktiga mot pension. 65 år är en rätt vanlig pensionsålder. 1944 var första inryckningsåret på F 17. Nu 65 år senare har sista kullen soldater enligt den klassiska allmänna värnplikten passerat in genom grindarna.

Inget är som väntans tider, längst bak i kön passar soldaterna på att vila medan kompisarna i bakgrunden redan fått sin utrustning. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Anna Marias inkallelseorder och legitimation kontrolleras innan hon släpps in på förbandet.
Anna Marias inkallelseorder och legitimation kontrolleras innan hon släpps in på förbandet. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Under hela dagen har blivande soldater anlänt till F 17.
Under hela dagen har blivande soldater anlänt till F 17. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Anna Marias inkallelseorder och legitimation kontrolleras innan hon släpps in på förbandet. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Under hela dagen har blivande soldater anlänt till F 17. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten

Av de 25 000 ungdomar som under förra året kallades till mönstrings-/ antagningsprövning, ryckte 300 unga män och kvinnor in på F 17. Under de närmaste elva månaderna kommer ungdomarna att utbildas, övas, svettas, bo och glädjas tillsammans. Ytterst har de alla samma högtidliga mål: Att värna om fred, frihet och rättvisa.

Inmönstring

Redan tidigt under måndagsförmiddagen märkte de anställda på F 17 att det är mer liv och rörelse än på bra länge. Det är inte var dag det vandrar runt lätt förvirrade människor med kartor i handen på flottiljen. Snitslade vägar underlättade även för den kartförsedda att hitta ”sin” kasern och sakteligen fylldes de fyra kompanierna på.

Eftersom de inryckande kom från i stort sett hela landet med olika ankomsttider, användes hela tisdagen för inryck. Programmet innehöll inte minst introduktionsutbildning och att för första gången bekanta sig med den personliga utrustningen.

En som inte är alltför långt hemifrån är Pierre Olsson, Linderöd:
– Att göra lumpen är både en utmaning och upplevelse.
Pierres befattning som telemekaniker, inom flygbasens kommunikationsnät, passar honom alldeles utmärkt och rimmar väl med redan påbörjade tekniska studier i Lund.

Anna Maria Roubert,  Ljungby, är en av de 39 tjejer som rycker in på F 17. Hon har förberett sig väl inför sina kommande 330 dagar. Precis som de flesta har hon fystränat en hel del.
– Jag har försökt ta reda på så mycket som möjligt om vad jag har att vänta genom att prata och fråga ut kompisar om hur de upplevt sin värnpliktstid, säger Anna Maria innan det är hennes tur att visa upp inkallelseorder och id-kort.

Internationell tjänst

Både Pierre och Anna Maria är positivt inställda till att göra internationell tjänst efter avslutad värnplikt. Pierre ser möjligheterna att se världen från ett annat perspektiv än det han är van vid här hemma. Anna Maria har en liknande uppfattning:
– Jag kan mycket väl tänka mig att delta i internationell tjänst framöver. Men först vill jag genomföra lumpen, säger Anna Maria.

Båda är de övertygade om att oavsett om de söker vidare kommer de få uppleva nya utmaningar och äventyr, men ser också möjligheten att växa som individer.

Det här är enbart första dagen på en lång resa. Pierre, Anna Maria och deras 300 kamrater har mycket att uppleva fram till utryck i juni 2010. Med dem muckar 65 årgångar F 17-värnpliktiga. För gott.