Gröntjänst för gymnasieelever

Teambildning för gymnasielever. Är det något för ett militärt förband att jobba med?

Knut Hansskolans elever försvann i skogen men kunde återfinnas gömda under kamoflaugenät. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Angelika Borg har tagit skydd.
Angelika Borg har tagit skydd. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Det var en bra samarbetsövning att jobba i skogen.
Det var en bra samarbetsövning att jobba i skogen. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Angelika Borg har tagit skydd. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Det var en bra samarbetsövning att jobba i skogen. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten

– Vi har fått en fråga från Knut Hansskolan och närpolisen i Ronneby om vi kan hjälpa till. Självklart ställer vi upp. Det här är ett tillfälle att visa litet av det vi kan, och litet av det vi gör, samtidigt som vi är övertygade om att eleverna har nytta av sina nyvunna kunskaper.

Kapten Johan Legardt var kurschef för gymnasieungdomarna från individuella programmet på Knut Hansskolan när de besökte F 17:
– Det primära vid ett tillfälle som det här är inte att sätta det militära i fokus utan att visa en väg att utveckla samarbetsförmåga och kreativitet.
– Bara en sådan sak som att eleverna bär fältuniform suddar ut individerna och placerar alla på liknande nivå.

Dagen började just med att eleverna fick byta om till uniform. En del fniss och kommentarer – men till slut kom allt i rätt ordning. Efter kurschefen Johan Legardts genomgång inleddes de praktiska uppgifterna i övningsterrängen. Första momentet var att klura ut hur en bår sätts ihop. Ingen lätt uppgift ens för värnpliktiga i slutet av sin utbildning.

Att med enbart ett maskeringsnät kamouflera en spaningsplats satte en annan typ av kreativitet på prov.
–Använd naturen och er fantasi för att lösa uppgiften, var enda rådet från instruktören.
Eleverna tog uppgiften på stort ansvar. Resultatet blev överraskande bra.
– It´s nice, kommenterade eleven Omar Jamal som använder sin goda engelska för att kommunicera med kamraterna. En hel del nya ord fick säkerligen Jamal in i sitt svenska ordförråd där ute i naturen.

Läraren Monica Uddmark berättar att en viss försiktighet ingått i planerandet av dagen eftersom det finns elever som tyvärr har egna erfarenheter av krig.
– Nu ska vi i lärarlaget utvärdera dagen, men det känns som om det hela blivit rätt. En bra dag för eleverna, med goda erfarenheter av att lösa problem tillsammans med kamraterna. Något att ta med till vardagen.