Äntligen hemvärnssoldater

Skånska gruppen i Skåne har fått tolv nya hemvärnssoldater. Men det är inte vilka soldater som helst – utan de som gått utbildningen ”Grundkurs hemvärn”, ett alternativ till värnplikten.– Det här är en jättebra möjlighet om man inte fick chansen att göra lumpen, säger André Olsson, en av soldaterna.

Tolv nya hemvärnssoldater – som gått en helt ny väg in i hemvärnet. Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Markus Karlsson hälsas välkommen till Hemvärnet av Bo Palm, Per Bendegard och Jan-Åke Andersson.
Markus Karlsson hälsas välkommen till Hemvärnet av Bo Palm, Per Bendegard och Jan-Åke Andersson. Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Markus Karlsson, längst fram, och André Olsson.
Markus Karlsson, längst fram, och André Olsson. Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Markus Karlsson hälsas välkommen till Hemvärnet av Bo Palm, Per Bendegard och Jan-Åke Andersson. Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Markus Karlsson, längst fram, och André Olsson. Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten

Under ett år har killarna – det var några tjejer med från början med de hoppade av eftersom de fick göra lumpen i stället – utbildats under fyra veckor. Under den tiden har de fått grunläggande kunskaper om sådant en enskild soldat behöver kunna, från sjukvård till strid. Helt ofrivilligt blev den sista veckan extra tuff för skåningarna, med djup snö och temperaturer ner mot -15 grader.
– Det här är första gången vi gör den här kursen. Det har varit lite av en stigfinnarkurs. Den som startar i sommar blir ännu lite bättre, säger överstelöjtnant Bo Palm, chef Skånska Gruppen.

Från början var det tänkt att soldaterna skulle vara i ett Hemvärnsförband, som övar minst 20 timmar om året. I stället har många placerats i insatsplutoner, där soldaterna ska öva 60 timmar per år.
– Det är viktigt att de här soldaterna kommer med och får öva mycket från början. De är soldat som vem som helst men vi är noga med att de ska hamna i en stabil grupp med bra gruppchef och bra plutonchef. De behöver och ska ha extra stöd, säger Jan-Åke Andersson, kurschef.

Markus Karlsson har redan praktiserat i sitt nya förband i Trelleborg.
– Det är en bra grupp, många har nyligen muckat. De flesta är under 25. De tar väl hand om mig – gruppchefen har jag känt i sju år. Mina kunskaper jag fått med mig härifrån räcker absolut – det enda jag saknar i ”Grundkurs Hemvärn” är strid i bebyggelse, säger han.

Kamraten André Olsson visar upp märken han fått från sin blivande chef.
– Äntligen kan man ta steget vidare, påbörja sin karriär. Det här känns väldigt bra. Jag kommer att rekommendera detta till andra ungdomar, säger han.

Men vilka ungdomar som helst kan inte gå kursen, bara de som deltagit tillräckligt i Hemvärnets ungdomsverksamhet. I sommar startar nästa kurs. För den som är intresserad av att gå, ladda ner dokumentet uppe till höger. Där står allt du behöver veta för att söka.

Men ska man gå kursen gäller det att vara väl förberedd.
– Man måste träna. Många tror att det är slappt och lökigt i Hemvärnet – men när det väl kommer till kritan är det tuffa utbildningar. Man tjänar på att vara väl förberedd, säger André.

Chefen Skånska Gruppen hoppas att många vill gå den utbildning som startar i sommar och avslutas i höst.
– De här soldaterna behövs verkligen. Det är utvecklande för individen att vara med i Hemvärnet. Man kan gå många utbildningar, till exempel inom ledarskap. Dessutom gör man en insats för Sverige, säger han.