Händelserik avslutning på intensiv utbildning

GSU-plutonens slutövning vid Västernorrlandsgruppen i Härnösand efter tre månaders intensiv utbildning omfattade drygt sju händelserika dygn med skarpskjutningar, strid i bebyggelse, skydd mot kemiska stridsmedel, personeskort och mycket annat.

Kjell Fängström i Sollefteå insatspluton ingick i motståndsstyrkan och har här tillfångatagits och förs bort. Foto: Uno Gradin
Bäste kamrat blev Erik Lehnberg och bäste soldat blev Johan Persson.
Bäste kamrat blev Erik Lehnberg och bäste soldat blev Johan Persson. Foto: Uno Gradin
Bäste kamrat blev Erik Lehnberg och bäste soldat blev Johan Persson. Foto: Uno Gradin

Finalen utspelades vid Räddningsverkets anläggning på Sandö mitt i Ångermanälven. Det handlade om strider mot en fullfjädrad B-styrka bestående av soldater ur Angermannabataljonens och Medelpads hemvärnsbataljons insatsplutoner.

Utöver stridsmomenten med både anfall och tillbakadragande drillades deltagarna i att inta växelvisa eldställningar, hantera larmminor och att klara av att skydda sig mot kemiska stridsmedel.

Slutmomentet bestod i att inta och rensa flera byggnader där fienden gömt sig och oväntat slog tillbaka mot GSU-plutonen. Striderna utkämpades ibland i rum efter rum och blev en nyttig övning för de nybakade soldaterna.

Transport i stridsbåtar

Efter momentet på Sandö följde transport av plutonen i tre stridsbåtar med Hultoms brygga på Hemsön som mål. Efter fotmarsch till tunga batteriet och övernattning i skärmskydd följde finalen på tre månaders intensiv utbildning.

Grundlurade

Vid avslutningen i det tunga batteriet vid Hemsö fästning på måndagen blev de 40 soldaterna och de tio bevakningslottorna grundlurade. Vid ingången till det tunga batteriet i Gråberget på Hemsön informerade kompanichefen, major Jens Persson, om att plutonen fått i uppdrag att tömma den stora anläggningen på ammunition, totalt 1700 granater. Dessa väger var och en väger 45 kilo. På plats vid inslaget till anläggningen fanns ett antal granater som soldaterna fick känna på och lyfta i syfte att få en uppfattning om uppdragets svårighetsgrad. Till scenariot hörde att granaterna måste bäras en och en med handkraft.

Mungiporna pekade givetvis nedåt efter ordern, men som goda soldater var plutonen beredd att utföra uppdraget. När plutonen kom ned till matsalen i berganläggningen väntade en mycket positiv överraskning.

Överraskning väntade

På ett festligt dukat långbord med vita dukar lyste ett antal kandelabrar med röda ljus upp den i övrigt nästan mörklagda lokalen. I bortre änden väntade prinskorv, köttbullar, potatis, sås och annan god mat, en väsentlig standardhöjning för soldaterna som i stor omfattning under slutövningen levt på ”påsmat” som de själva lagat till. Leenden och skratt kom i en strid ström och en gemytlig och trivsam stämning infann sig vid bordet.

Soldatprov

Vid var och ens plats fanns också soldatprovsmärken. Alla i plutonen har nämligen under utbildningen klarat av sina prov för märket.
– Jätteroligt. De här märkena har vi verkligen gjort oss förtjänta av, kommenterar Stina Lange från Sundsvall.
Efter maten berättade major S O Eriksson om Hemsö fästning som består av det tunga batteriet med tre 15,2 centimeters pjäser med dubbla eldrör i Storråberget samt ett 7,5 centimeters batteri vid Havstoudd på norra Hemsön Hemsö fästning är numera statligt byggnadsminnesmärke och ett populärt turistobjekt.

Målsättningen nådd med råge

– Utbildningen har gått mycket bra och vi har nått vår målsättning med råge, summerar kompanichefen, major Jens Persson. Alla har fått pröva på att fungera som gruppchefer och det har gått mycket bra. Många har uppvisat ett naturligt ledarskap och kommer säkert att bli bra chefer inom Hemvärnet. Det finns även ämnen till plutonchefer i gruppen. För att nå dit finns det utbildningar inom bland annat Hemvärnet.

Stark motivation

Även plutonchefen, kapten Amos Hedberg, är nöjd med resultatet.
– Plutonen har under de här tre månaderna nått så långt med utbildningen man rimligen kan begära, konstaterar Hedberg.
– Det har blivit ett väl sammansvetsat gäng med höga ambitioner när det gäller att lära. Här spelar det givetvis stor roll att de deltar frivilligt och har en stark motivation att prestera ett bra resultat.
– Plutonen har fått en utmärkt utbildning, konstaterar Västernorrlandsgruppens chef, överstelöjtnant Bengt Kristiansson, som med stort intresse följt utbildningen i ur och skur.

Viktig lokalrekrytering

– Lokalrekryteringen är viktig när det gäller att försörja Hemvärnet med personal. I nuläget är det mycket få från vårt område som gör värnplikt och utan påfyllningar med unga välutbildade soldater hade det blivit mycket kärvt med personalförsörjningen.
– Vi har i Härnösand utmärkta resurser i form av både egna instruktörer och instruktörer från Hemvärnet, materiel och väl fungerande övningsområden och infrastruktur inom gångavstånd. Västernorrlandsgruppen kan utan problem genomföra två till tre GSU-utbildningar per år, slutar Bengt Kristiansson.

Efter återställning och städning muckar plutonen torsdagen den 11 december. I samband med en avslutande lunch utdelades utmärkelser för bäste soldat respektive bäste soldat.
Det var I 21 kamratförenings ordförande Bo Eriksson som till Johan Persson från Bjästa utdelade utmärkelsen ”bäste soldat”.
KA 5 Kamratförenings ordförande S-O Eriksson avslöjade att kamraterna i plutonen valt Erik Lehnberg från Sundsbruk till bäste kamrat.