Irländsk chef i NBG nöjd med det svenska ledarskapet

Det luktar svensk försommar på stabsplatsen. Ungefär som det kan göra på morgonen samma dag som skolorna slutar. Och tittar man in i tältet där sambandsutrustningen står kan man få det svenska ytterligare bekräftat- här återfinns exempelvis en Radio 180.Men det här är inte Sverige. Det här är Kilsworth på södra Irland där IEDD-enheten i Nordic Battlegroup övar.

Under dockan finns en misstänkt sprängladdning. En soldat ur NBG:s IEDD-enhet förbereder sig för att skjuta sönder laddningen på övningsfältet utanför Kilsworth på Irland. Foto: David Gernes/NBG Combat Camera

Precis som i Sverige är intresset för Nordic Battlegroup stort. Här leder en soldat ur IEDD-enheten in en helikopter med besökare från bland annat irländska försvarsdepartementet.
Foto: David Gernes/NBG Combat Camera

Philip Allen är en av de 87 soldaterna i NBG:s irländska IEDD-enhet. Han trivs att jobba i Nordic Battlegroup.
Foto: David Gernes/NBG Combat Camera

– Sverige har som ansvarig för Nordic Battlegroup gjort ett enastående jobb och visat på stort ledarskap, säger Johnny Whittaker, chef för den irländska IEDD-enheten.
Foto: David Gernes/NBG Combat Camera

IEDD står för Improvised Explosive Device Disposal och det betyder att den 78 personer starka enheten sysslar med att ta hand om exempelvis hemmagjorda bomber.
Förutom en estnisk vaktpluton är IEDD-enheten det enda ickenordiska bidraget till Nordic Battlegroup. Men det märks inte, i alla fall om man ska tro enhetens chef Commandant Johnny Whittaker:
– Nej, inte alls. Vi har arbetat tidigare med både svenskar och finnar i Kosovo och vi känner oss som en del av samma familj.

Skillnaderna relativt små
Johnny Whittaker menar att skillnaderna länderna emellan är relativt små och att dessa ska betraktas som en styrka snarare än som en svaghet:
– Med en multinationell styrka som NBG finns det nu fem kulturer som funderar på hur man ska lösa en svårighet, till skillnad från en stridsgrupp där alla kommer från ett och samma land.

De olika delarna i IEDD-enheten är förlagda på flera irländska regementen men träffas för att öva tillsammans en vecka i månaden – den här gången alltså på ett övningsområde i Kilsworth drygt fyra mil norr om Cork. På en skogsväg står korpralen Philip Allen tillsammans med sin grupp. Han ingår i enhetens eskortpluton som har till uppgift att snabbt spärra av området runt en misstänkt sprängladdning. Längre fram längs vägen förbereder en annan grupp soldater sig på att oskadliggöra laddningen. Precis som sin chef gillar Philip Allen att ingå Nordic Battlegroup:
– Det har varit väldigt bra. Vi har inte jobbat på det här sättet tidigare.

Tätt tillsammans
Philip Allen och hans kamrater övade i Sverige i ungefär en månad inför beredskapsperioden och det, säger han, fick honom att få upp ögonen för hur multinationell NBG är:
– Annars när vi jobbar utomlands är vi på något vis alltid en fristående del men här jobbar vi tätt tillsammans med förband från andra länder.
För svensk del är Nordic Battlegroup något historiskt – aldrig tidigare har Sverige ansvarat för någon av EU:s snabbinsatsstyrkor:
– Sverige har gjort ett enastående jobb och visat på stort ledarskap, säger chefen för IEDD-enheten Johnny Whittaker.

För Irland är deltagandet i en stridsgrupp av det här slaget också något nytt:
– Vi kanske inte är så många soldater men det handlar inte bara om det utan att man som land även åtar sig ett stort politiskt ansvar när man deltar.
2011 har Sverige på nytt ansvaret för en av EU:s stridsgrupper. Ska Irland återigen då ingå?
– Det är förvisso politikerna som avgör det men från min sida skulle svaret bli ett tydligt ja. Sverige är en lätt partner att samarbeta med, säger Johnny Whittaker.