Vilken show

Lördagen den 11 augusti 2007 var det Försvarets dag på Stora Nolia 2007. Försvarsmakten bjöd på ett digert program med spektakulär show.

Den första förevisningen genomfördes av teknikerna från pansarbataljonen vid I 19. Ett motorbyte på stridsfordon 9040B genomfördes fältmässigt under ledning av löjtnant Patrik Löfdahl. Från att drivaxlarna lossades till dess att motorn var urlyft tog det imponerande tolv minuter. Glidskenor och snabbkopplingar gör arbetet lätt. Till hjälp att lyfta ur motorn, som väger cirka 1 500 kilo, använder teknikerna en bärgningsterrängbil 20. Kranen som är fastmonterad på bärgningsbilen klarar av en maxlast på 8 400 kg.

Kockduell
På Camp Nolia genomfördes även kockduell med kockar från militära kocklandslaget, Team Culinar, se separat artikel.

Taktfast och pampigt
Hemvärnets musikkår spelade värmande musik i duggregnet vid stora scenen. Efter konserten marscherade kåren till uppvisningsplatsen där förevisningsprogrammet tog vid.

Show med klös
Klockan 13.00 inleddes showen med en rote JAS 39 Gripen från F 21 i Luleå. Via flygradio på marken kunde publiken höra rotechefen Björn Lindroth berätta för publiken att de flög på 600 meters höjd och hänvisade intresserade åskådare till Camp Nolia om de vill veta mer om pilotyrket.

Via mobiltelefon genomfördes en intervju med överste Mats Danielsson som är chef för FS 13 i norra Afghanistan.

Därefter visade Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddsC, upp sig. Från en tunna kom rök och en säkerhetsstyrka var först på plats för att säkra platsen för provtagningsgruppen som anlände strax efteråt. Med provutrustning sögs rök upp för att kunna analyseras och identifieras.

Hemvärnet visade publiken hur eskort av person går till samt hur omhändertagande av "buse" sker.

Sedan lyftes blickarna upp mot skyn. Tre kvinnliga officerare från Team Svea under ledning av kapten Elisabeth Klippinger, Helikopterflottiljen, visade precision i fallskärmshoppning. De började med en formation i ring och landade mitt på uppvisningsfältet en och en.
Försvarsmaktens hunduppvisningsgrupp, K9, visade ett sökmoment på bil med hunden Hebbe och hundförare Mikael Petterson. Hebbe markerade att han hittat något med att lägga sig ned med blicken riktad mot föremålet. "Busen" i bilen sprang iväg och Hebbe övergick till att bli skyddshund. Sista momentet var ett överraskningsmoment för publiken. En dam med barnvagn förvirrade sig in på uppvisningsområdet. Damen blev utsatt för en väsktjuv och bussade hunden Tudde som legat gömd i barnvagen på tjuven. Som extra hjälp att få fast tjuven kom även hunden Nojja.

Innan chefen för I 19, överste Jan Mörtberg, avslutade dagens uppvisning var det dags för Arméns Lejon. En hissnande mc-show med hög precision och små marginaler där det gäller att vara på rätt plats vid rätt tid. Baklängeskörning, hopp från ramp, mc-förarbyten, hopp genom brinnande ringar och mycket mer.

Som avslutning på dagen genomfördes en riktad information till tjejer samt kockduell på Camp Nolia.»

Läs mer på www.i19.mil.se » Fler bilder hittar du här